סקירת שווקים דצמבר 2024
מיכל יוזפסון , מנהלת מערך ייעוץ השקעות, פיננסים ניהול הון פרטי בע"מ.
שנת 2024 הסתיימה עם עליה משמעותית בשוק המניות העולמי ובשווקי האג"ח.
שוק המניות האמריקאי הפגין ביצועים יוצאי דופן של על רקע צמיחה גבוהה מהצפוי של הכלכלה האמריקאית, המשך עליית מניות הטכנולוגיה ומשקלן הגבוה במדד ועל רקע תוצאות הבחירות בארה"ב.
לאחר תשואת חסר במהלך 2023 ותשואת חסר במהלך 2024, החל מחודש ספטמבר שוק המניות הישראלי עלה והדביק את הפער (של 2024) כתוצאה מאופטימיות לגבי סיום לחימה בחזיתות השונות.
עם הכניסה לשנת 2025 הכלכלה הגלובלית צומחת בקצב טוב, האינפלציה מתמתנת ומרבית הבנקים המרכזיים נמצאים בתהליך הורדת ריבית על מנת לתמוך בהמשך צמיחה, אך הסיכונים הפוליטיים והגיאופוליטיים גבוהים ויוצרים אי וודאות גבוהה.
מקור: IMF
ארה"ב. הכלכלה האמריקאית בלטה בצמיחה כלכלית שהייתה גבוהה ממגמת הצמיחה ארוכת הטווח לצד ירידה באינפלציה. כלכלת ארה"ב צמחה בקצב של 2.8% ברבעון השלישי, לאחר צמיחה של 3% ברבעון השני וצמיחה בשיעור של 1.4% ברבעון הראשון. הצמיחה נשענה על המשך עלייה בצריכה הפרטית וגידול בהשקעות ע"י חברות והממשלה. הכלכלה האמריקאית צפויה לצמוח בקצב של 2.8% בשנת 2024 ובקצב מתון יותר של 2.2% בשנת 2025 (ע"פ IMF).
שוק העבודה נותר חזק ושיעור האבטלה, על אף שעלה, עדיין נמוך ועומד על 4.2%.
האינפלציה בארה"ב ב-12 חודשים האחרונים עמדה על 2.7% גבוה מיעד האינפלציה של הבנק המרכזי, כאשר אינפלציית הליבה עמדה על 3.3% לאותה תקופה. התמתנות האינפלציה אפשרה לבנק המרכזי האמריקאי להוריד את הריבית החל מחודש ספטמבר בשיעור מצטבר של 0.75% לרמה של 4.5% -4.75% . הבנק צפוי להוריד את הריבית פעם נוספת בחודש דצמבר בשיעור של 0.25% לרמה של 4.25%-4.5%. ע"פ הערכות, הבנק המרכזי צפוי להוריד את הריבית בכ 0.5% במהלך 2025 ובעוד 0.5%-0.25% בשנת 2026. בפועל, הבנק המרכזי יתאים את מדיניות הריבית לשיעור האינפלציה ויתחשב בהשפעת השינויים בממשל והמדיניות החדשה על רמות המחירים ועל שוק העבודה.
לתוצאות הבחירות ויישום המדיניות של ממשלת טראמפ הנבחרת תהייה השפעה משמעותית על הכיוון העתידי של הכלכלה האמריקאית, על מדיניות הריבית הצפויה ועל השווקים הפיננסים. מדיניות טראמפ לדה רגולציה ולהורדת מיסים תומכת בצמיחה כלכלית, צמיחת רווחים ובכך גם בשוק המניות בעוד שמדיניות העלאת המכסים, הגבלת ההגירה וגירוש יכולות להביא לעלייה באינפלציה ולשינוי בכיוון הריבית כתוצאה מכך ולהתלקחות מלחמת סחר. כמובן שהמדיניות תשפיע גם על כלכלות אחרות ושותפות הסחר של ארה"ב. השאלה איזו מדיניות תיושם, באיזה היקף ובאיזה קצב.
יישום מדיניות "America first" יכולה להעמיק ולהחריף את הפער בצמיחה בין ארה"ב לאירופה וסין.
אירופה. איום המכסים של טראמפ הגיע בתזמון גרוע עבור הכלכלה האירופאית. הצמיחה נמוכה, הפריון נמוך וגרמניה וצרפת מתמודדות עם משברים פוליטיים. הכלכלה צמחה בשיעור נמוך של 0.4% ברבעון השלישי של השנה, לאחר צמיחה בשיעור של 0.3% ברבעון הראשון והשני השנה. הצמיחה הונעה בעיקר מצריכה פרטית. הנתונים האחרונים מצביעים על היחלשות כלכלית, שבאה לידי ביטוי בהאטה במגזר הייצור ובמגזר השירותים ועיכוב בהשקעות הון ע"י חברות בשל חוסר וודאות. התמונה הכלכלית מעורבת ויש שונות בין המדינות בגוש. גרמניה שתלויה יותר בייצור מושכת את הצמיחה כלפי מטה, בעוד ספרד שנהנית מתיירות גבוהה, מושכת את הצמיחה כלפי מעלה. הכלכלה צפויה להתחזק על פני זמן בקצב איטי. הבנק המרכזי האירופאי הוריד את תחזיות הצמיחה של גוש היורו וצופה צמיחה של 0.7% בשנת 2024 ושל 1.1% בשנת 2025. לאור התמתנות האינפלציה ועל מנת להתמודד עם היחלשות הכלכלית, הבנק המרכזי הוריד את הריבית 4 פעמים בשיעור של כולל של 1% לרמה של 3% וצפוי, ע"פ הערכות, להמשיך להוריד את הריבית עד לרמה של -1.5%-2% עד סוף 2025. עם היבחרו של טראמפ והכוונה להגדיל את המכסים, הסיכונים לצמיחה בגוש האירו גדלו .
ישראל. הכלכלה המקומית התאוששה לאחר צמיחה של 0.3% ברבעון השני של השנה וצמחה בקצב של 3.8% ברבעון השלישי של השנה כתוצאה מעלייה חדה בתוצר העסקי ובצמיחה בצריכה הפרטית בישראל. על אף השיפור, מדובר בהתכווצות של קרוב ל 1% לעומת הרבעון המקביל בשנת 2023 לפני פרוץ המלחמה. קצב צמיחה זה וכן קצב צמיחת התוצר העסקי נמוכים מקו המגמה ארוכת הטווח. בנק ישראל עדכן את תחזיות הצמיחה של המשק כלפי מטה וצופה צמיחה של 0.5% בשנת 2024 וצמיחה של 3.8% בשנת 2005 ( קרן המטבע העולמית וגופים נוספים צופים צמיחה נמוכה יותר לשנת 2025).
האינפלציה חזרה לעלות והסתכמה ב-3.5% בחודש נובמבר, מעל טווח היעד של בנק ישראל. לאור העלייה באינפלציה וכיון והסיכון הפיננסי של מדינת ישראל נותר גבוה, לבנק ישראל מרחב תמרון נמוך להורדת ריבית. הריבית צפויה להישאר ברמתה הגבוהה (4.5% ) בחודשים הקרובים ולרדת בשיעור מוגבל בהתאם לנתונים במחצית השנייה של השנת 2025.
העלייה בסיכון הפיננסי במהלך השנה, שנבע מחוסר הוודאות לגבי הגידול בהוצאות ללא תכנית למימון מצד הממשלה לצד התעצמות הלחימה בגזרות השונות, הביאה את סוכנויות דירוג האשראי, כשפיץ' האחרונה בהן, להוריד את דירוג האשראי של מדינת ישראל כשהאופק שלילי .
בחודשיים האחרונים חל שינוי אסטרטגי מהותי במזרח התיכון כשהמאזן השתנה לטובת ישראל. שינוי זה הביא לאופטימיות ומיתן את הסיכון הגיאופוליטי ואת השפעתו על התקציב העתידי ועל הצמיחה במשק. אופטימיות זו הביאה לירידה משמעותית בפרמיית הסיכון של מדינת ישראל כפי שנסחרת בשוק ה CDS (ירידה בעלות ההגנה מפני חדלות פירעון של הגוף המנפיק במקרה הזה של מדינת ישראל) ולהתחזקות השקל.
הסיכון הגיאופוליטי התמתן, אך הוא עדיין קיים ואנו עדיין נמצאים במצב מלחמה. המלחמה הביאה לגידול בהוצאות הממשלה ועליה משמעותית בגירעון, שעמד על 7.7% מהתוצר (150 מיליארד ₪). האטה בצמיחה, הגידול בגירעון והמשך לוחמה מחייבים נקיטת צעדים נחושים ומשמעותיים מצד הממשלה למימון הגירעון באופן יעיל ואחראי ולא באופן של הגדלת תקרת החוב ופריצת התקציב. נכון למועד זה, התקציב עוד לא עבר, אך התנהלות הממשלה לא השתנתה. אין טיפול בהוצאות המיותרות של הממשלה, אין תקציב שיעודד השקעה במנועי צמיחה עתידיים ותשתיות ולא יישום רפורמות שיגדילו צמיחה ופריון בעתיד. המצב הפוך. נעשים צעדים שאינם מעודדים תעסוקה וצמיחה וזה הסיכון והאיום האמיתי על הכלכלה המקומית לצד החזרה של המהפיכה המשטרית.
מניות
שוק מניות ארה"ב. צמיחה כלכלית יציבה, ירידה באינפלציה, המשך גידול ברווחי החברות במיוחד בתחום ה-AI גרמה לאופטימיות ולדחיפת השוק האמריקאי לשיאים חדשים. תוצאות הבחירות ורפורמות צפויות תומכות צמיחה הביאו לשבירת שיאים נוספים. מדד ה - S&P500 עלה מתחילת השנה בכ- 27%. ע"פ Factset, רווחי חברות מדד הS&P500 צפויים לצמוח בקצב של 9.5% בשנת 2024 ובקצב של כ-15% בשנת 2025. המדד נסחר במכפיל של 22.3, המגלם תשואה העתידית צפויה של כ-4.5%.
התמחור של המניות יקר וכשהתמחור מתוח והכלכלה נמצאת בתהליך האטה, שוק המניות רגיש יותר ל"הפתעות" שליליות, מה שעלול להביא לתנודתיות גבוהה ומהירה במיוחד לאור אי הוודאות בנוגע להיקף יישום מדיניות טראמפ.
הגידול המשמעותי בהשקעות פאסיביות על פני השקעות אקטיביות יוצר עיוות ומגדיל את השווי של החברות הגדולות, שגם כך משכו אליהן כספי משקיעים וייקרו את מחירן. על כן, יש מקום לפזר באופן סלקטיבי באופן רחב יותר לחברות ולסקטורים נוספים. יש מקום לבצע הקצאה למניות קטנות ובינוניות בהן מרבית הפעילות מתמקדת בשוק המקומי בארה"ב, כך שנושא מלחמת הסחר הטלת המכסים ופגיעה בשרשרת האספקה כתוצאה מכך, פחות תפגע בהן וייהנו מתהליך של הורדת ריבית כיון ופועלות במינוף גבוה יותר. כיון ואחוז גבוה מהן לא רווחי (כ- 45% מחברות הRussell 20000 אינן רווחיות), יש מקום לנהל את הפוזיציה באמצעות ניהול אקטיבי והשקעה סלקטיבית, כאשר ניתן גם להשקיע באמצעות מדד ערך של מניות קטנות .
לאור הערכה להאטה כלכלית, יש מקום להתמקד בהשקעה בחברות איכותיות בעלות יתרון תחרותי, עם מאזנים חזקים וחוב נמוך. עדיין יש מקום לשלב חברות רווחיות עם עודפי נזילות שמחלקות דיבידנד ומבצעות רכישות חוזרות של מניות על בסיס מתמשך. תהליך הורדת הריבית צפוי לתמוך בחברות נדל"ן הן בבחינת הקטנת עלויות המימון והן מבחינת עליית שווי הנכסים בשל ירידת מחיר ההיוון.
שוק מניות אירופה. מדד הstoxx600 עלה מתחילת השנה בכ-8%, נסחר במכפיל רווח עתידי של 14.6, המגלם תשואה ממוצעת צפויה של 6.85%. עליית מחירי המניות הונעה בעיקר ע"י עליה בתמחור (התרחבות מכפילים) ולא ע"י גידול ברווחי חברות המדד בממוצע. קצב צמיחת הרווחים צפוי לעמוד על כ-2.6% בשנת 2024 ( LSEG I/B/E/S), קצב נמוך מאוד בהשוואה לארה"ב. שוק המניות האירופאי נסחר בתמחור נמוך ובדיסקאונט משמעותי ביחס לשוק האמריקאי. המשך תהליך הורדת ריבית באופן משמעותי ופיזור חשיפה לסקטורים
דפנסיביים, מצדיקים השקעה בשוק המניות האירופאי כמשקלו במדד, תוך שילוב השקעה במדד הבריטי, שנסחר אף הוא בתמחור חסר בהשוואה לשוק האמריקאי ומגוון את תמהיל החברות והסקטורים ומגדיל חשיפה למניות ערך.
מתעוררים. מדד השווקים המתעוררים המשיך להניב ביצועי חסר ביחס לשווקי המניות המפותחים ועלה בכ-8% מתחילת השנה. המדד נסחר במכפיל עתידי של 13.7, המגלם תשואה שנתית ממוצעת צפויה של כ-7.3%. שווקים אלו נסחרים בתמחור חסר ביחס לשווקים המפותחים, זאת על אף שהצמיחה הממוצעת בהם גבוהה משמעותית (4.3% בממוצע מול 1.7%). קצב צמיחת הרווחים צפוי לגדול בשיעור דו ספרתי בשנת 2024 ובשנת 2025 (17% ו 15% בהתאמה). לאור התמחור הנמוך, אנו מעריכים שיש מקום להקצאה לשווקים אלו ובשל הסיכון, אנו מבצעים הקצאה השווה למשקלם בשוק העולמי. בשל השונות בין הכלכלות השונות יש מקום להשקיע באמצעות ניהול אקטיבי וסלקטיבי אשר מתמקד בחברות בהן הצמיחה הכלכלית מתורגמת לצמיחת רווחים ומתגמלות את בעלי המניות.
על מנת ליהנות מהגידול בהשקעות בפיתוח AI, ניתן לשלב באופן סלקטיבי בחברות מסקטור הבריאות והתעשייה שיגדילו את הרווחיות שלהן כתוצאה מאימוץ טכנולוגיות AI ו/או בחברות תשתיות ותעשייה שמספקות רכיבים, תשתיות ואנרגיה לתעשייה זו.
שוק המניות בישראל. לאחר ביצועי חסר ביחס לשווקי מניות העולמיים על רקע המלחמה וחוסר אמון בהתנהלות הממשלה בכל גזרה כמעט (ביטחוני, מדיני, כלכלי), החל מחודש ספטמבר התפתחויות בזירה הביטחונית ואופטימיות לגבי סיום לוחמה בחלק מהגזרות, תוך שינוי אסטרטגי במזה"ת אפשרו לשוק המקומי להניב ביצועי יתר על פני מרבית שווקי המניות ולהדביק את הפער בביצועים מתחילת השנה. מדד ת"א 125 עלה מתחילת השנה בשיעור של כ-26% נסחר במכפיל 13.5, המגלם תשואה ממוצעת צפויה של כ-7.4%. בלטו בעליות מניות הבנקים, שדיווחו על תוצאות כספיות חזקות, מניות חברות הביטוח בעקבות עליית מחירי תיק הנכסים, מניות הנדל"ן למגורים בעיקר בשל הצפי להורדות ריבית, מניות הצריכה שנהנות מגידול בביקוש ובצריכה המקומיים ומניות רשתות המזון באופיין הדפנסיבי. הסיכון הגיאופוליטי התמתן, אך הוא קיים ומדינת ישראל חשופה למספר חזיתות, כך שחוסר הוודאות נותר גבוה. לחימה ממושכת, התנהלות הממשלה בנושא התקציב וחזרה להעברת חוקים אנטי דמוקרטים לצד עלייה משמעותית בשוק המניות, מהווים סיכון להמשך עליות בשוק המניות המקומי, על אף שהתמחור אינו גבוה. אנו סבורים ששיעור גבוה מההקלה הביטחונית מגולם במחירי השוק ועל כן אנו ממשיכים לשמור על הטיית תיק המניות לשווקי חול (40% מניות בשוק המקומי/60% מניות חול).
שווקי האג"ח.
שוק האג"ח בארה"ב. שוק האג"ח היה תנודתי במהלך השנה בהתאם לציפיות ריבית ונתוני האינפלציה. תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב ל 10 שנים עמדה בתחילת השנה סביב 3.9%, מתוך ציפייה להורדות ריבית מהירות ואגרסיביות. במהלך השנה התשואה עלתה והגיעה לשיעור של 4.7% בשל חוסן הכלכלה, אינפלציה גבוהה מהיעד ודחיית מהלך הורדות הריבית. לצד הורדות הריבית, התשואה ירדה חזרה ל 3.67%. לאחר הבחירות, כתוצאה מחשש גידול בגירעון, העלאת מכסים ומדיניות הגירה מגבילה, שיביאו לעלייה מחודשת באינפלציה, התשואה חזרה לעלות ועומדת סביב-4.38%. שוק זה ימשיך להיות תנודתי בהתאם להערכת ההשפעה של יישום מדיניות הממשל החדש ומדיניות הריבית של הבנק המרכזי שתינקט בהתאם.
שוק האג"ח יושפע מהגירעונות, הצפי לאינפלציה ותנודתיות סביב הריבית. לאור ההערכה שהריבית נמצאת במגמת ירידה, נכון יהיה להיות דינאמיים ולהגיב לתנודתיות השוק. כאשר התשואות עולות להאריך מח"מ תיק האג"ח ובמידה והתשואות יורדות להשקיע בקצרים, כמובן בהתאם לנסיבות.
אג"ח חברות חול מדורג. מדד אגרות החוב המדורגות בדירוגי השקעה, עשה מהלך ועלה בשיעור של 3.6% מתחילת השנה, נסחר בתשואה של 5.2% ומשקף פרמיית הסיכון נמוכה יחסית של 0.75%. חברות רבות גייסו חוב בריביות נמוכות וקיבעו מימון זול טרם העלאות הריבית, מה שתומך בהמשך השקעה באפיק זה לצד ריבית יחסית גבוהה במונחים אבסולוטיים. בשל המרווחים הצפופים ובהינתן חוסר וודאות כלכלית והאטה צפויה, אנו רואים מקום להסיט משקל באופן חלקי לאג"ח ממשלתי, לצד התמקדות בחברות חזקות בעלות מאזנים חזקים, מינוף נמוך ויכולת להתמודד עם החזרי חוב בתנאי האטה באפיק אג"ח החברות.
אגח חברות לא מדורג. מדד ה- High yield עלה מתחילת השנה בשיעור של 9.05% ונסחר בתשואה שנתית לפדיון של כ-7.1%. תשואה זו, מגלמת פרמיית סיכון של 2.6%. פרמיה זו נמוכה ביחס לממוצע ולאור האטה צפויה, עלייה בשיעורי חדלות הפירעון ועלייה בעלות מחזור החוב, אנו רואים upside מוגבל בלבד וסיכון להתרחבות המרווחים ולעלייה בפרמיית הסיכון .
נעדיף להתמקד ולהשקיע בחוב בדירוגים גבוהים. על מנת להעלות את התשואה נשלב השקעה באפיק ההלוואות המאוגחות (CLO) בשכבת הBB, המעניק תשואה ופרמיית סיכון גבוהה יותר ביחס לסיכון. אפיק זה מגלם תשואת יתר על פני אג"ח לא מדורג ללא עליה ברמת הסיכון. עליות השערים באפיק זה מתחילת שנה, מביא אותנו להקטין את החשיפה ולממש רווחים אם כי באופן חלקי בלבד, כיון ותשואת התזרים עדיין גבוהה.
אגח חוב מתעוררים. מדד אג"ח ממשלות שווקים מתעוררים נקובות דולר עלה מתחילת השנה בכ-7.62%, נסחר בתשואה שנתית לפדיון של 7.3% ובמרווח של 2.9% מעל ממשלת ארה"ב לתקופה דומה. באפיק זה, העדפה להשקעה במחמים ארוכים יחסית המאפשרים קיבוע תשואות גבוהות לטווח ארוך בניהול אקטיבי.
שוק האג"ח בישראל.
אג"ח ממשלתי. לאחר שנסחר בירידות שערים של כ- 3% במהלך השנה, כתוצאה מחשש להגדלת הגירעון והצורך בגיוס כספים למימון המלחמה, מדד אג"ח ממשלתיות שינה כיוון באופן חד, עלה בכ-6% באופן מהיר יחסית והניב תשואה חיובית של כ- 3% מתחילת השנה. ההתפתחויות הביטחוניות החיוביות במספר חזיתות, בהן: הסכם הפסקת אש בגבול לבנון, לצד נפילת משטר אסד בסוריה והחלשת הציר האיראני ואופטימיות לגבי עסקת חטופים וסיום הלוחמה בדרום, מביא להקטנת חוסר הוודאות, קירוב המלחמה לסיומה ולירידה בפרמיית הסיכון הנדרשת על החוב של מדינת ישראל.
על אף הירידה בתשואות האג"ח הארוכות, עקום התשואות בשוק האג"ח המקומי עדיין עולה (ככל שמשך ההשקעה ארוך יותר, התשואה גבוהה יותר) זאת בניגוד לארה"ב ומדינות מפותחות נוספות, בהן העקום הפוך או שטוח כתוצאה מציפיות להורדות ריבית.
על אף ירידת התשואות באג"חים הארוכות, ועל אף שירידת פרמיית הסיכון כבר באה לידי ביטוי בתשואות, לאור הערכה שריבית בנק ישראל תרד, גם אם בקצב איטי, יש עדיין מקום להאריך את מח"מ בתיק האג"ח ולקבע את התשואות בחלק הממשלתי של התיק אם כי במידה פחותה בשל ירידת התשואות. עדיין קיים סיכון לעליית תשואות בטווח הקצר הן בשל הסיכון הגיאופוליטי וכן ביחס להתנהלות התקציב, אך ע"פ התרחיש המרכזי הריבית צפויה לרדת והאג"ח מספקות תזרים גבוה. פוזיציה זו מהווה גידור להחזקת מט"ח בתיקי ההשקעות ותספק הגנה במידה ושערי המטח ימשיכו לרדת או שתהיה רגיעה.
אג"ח קונצרני ישראל. שוק האג"ח הקונצרני היה חיובי מתחילת השנה ועלה בשיעור של 5.6% (מדד תל אביב 60). המדד נסחר בתשואה פנימית של 2.91% צמוד מדד ובמרווח של 1.15% מעל האג"ח הממשלתיות לתקופה דומה. פרמיית הסיכון נמצאת סביב הרמות הנמוכות מזה שנים וכמובן יכולה לעלות עם עלייה בתנודתיות כתוצאה מהדרדרות כלכלית, אך התשואות האבסולוטיות גבוהות והורדות ריבית בהמשך הדרך מצדיקות השקעה באג"ח החברות במח"מ בינוני.
פרמיות הסיכון הנמוכות באג"ח החברות מצדיקות הגדלת משקל אגח ממשלתיות ע"ח אג"ח חברות. בתחום אגח החברות, אנו מעדיפים להשקיע באגרות חוב ברמות סיכון נמוכות ובאיכות אשראי גבוהה.
סיכום.
אנחנו נכנסים לשנת 2025 כששוק המניות האמריקאי נמצא בשיא לאחר שנתיים של עליות משמעותיות והתמחור הינו גבוה. הכלכלה האמריקאית צומחת באופן יציב, אך נמוך יותר ולא ברור אילו מהרפורמות תיושמנה ובאיזה היקף, כשלחלקן השפעות סותרות על הכלכלה, על שוק המניות ושווקי האג"ח. חלק מההשפעות החיוביות כבר מגולמות במחירי השוק ועל כן הסיכון לתנודתיות עולה. נראה שהשווקים נותנים הערכת חסר לסיכונים. תמחור המניות גבוה ופרמיית הסיכון בשוק המניות נמוכה ביחס לתשואות אג"ח ממשלתי ואג"ח קונצרני ועל כן איננו נמצאים במקסימום ההקצאה לשוק המניות.
על אף השיפור במצב הביטחוני, אי הוודאות בשוק המקומי עדיין גבוהה ולאור העליות המשמעותיות בשוק המניות המקומי אנו ממשיכים לשמור על הטיה קלה לשווקי מניות חו"ל. אנו נמצאים בחשיפה גבוהה לשוק האג"ח שיכול להוות גידור מפני האטה כלכלית וליהנות מהורדות ריבית בהמשך.
בשל המרווחים הנמוכים באג"ח החברות בארץ ובחול, יש מקום להשקעה בחוב באיכות אשראי גבוהה. לצד זאת, אנו מסיטים מעט ומעלים את משקל ההשקעה באג"ח הממשלתיות ע"ח אג"ח חברות.
פיזור גבוה וגיוון הוא האסטרטגיה שצריך לנקוט בעת בניית התיק הן בבחינת המניות והן בבחינת אפיקי החוב, על מנת להתמודד עם התנודתיות הצפויה ועם התרחישים השונים האפשריים. בתחום המניות יש מקום לשלב סקטורים נוספים והרחבת ההשקעה למניות קטנות ובינוניות שייהנו מדה רגולציה, הורדות ריבית וממדיניות מכסים. בתחום החוב אנו רואים מקום לשלב חוב פרטי שאינו סחיר ברמת ביטחון גבוהה, לטובת פיזור מקורות התשואה והקטנת התנודתיות. כמו כן, יש מקום לשלב נכסים שממתנים איום אינפלציה ומספקים גיוון מאג"ח ומניות, כגון : נדל"ן ותשתיות.
קבלת החלטות השקעה והקצאת נכסים צריכה להיות מבוססת על סמך תמחור הנכסים בהתאם למאפייני כל לקוח בבחינת מטרות ההשקעה, מידת שנאת הסיכון ולא מושפעת מתנודתיות השוק.
הנתונים נכונים נכון לתאריך 14.12.2024